2009-05-26 09:49:30• hírek • Impulzus.ro

Összefogással az erős EP képviseletért

Közösen kampányolt Winkler Gyula és Sógor Csaba a Temes megyei Igazfalván. Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke elmondta, nem volt véletlen a helyszínválasztás, ugyanis az igazfalviak mindig eleget tettek állampolgári kötelezettségüknek és mindig a tulipánt választották.

Sógor Csaba beszédében az Európai Unió megalakulásának történetét idézte fel, kiemelve, hogy akkor született meg az unió gondolata, amikor a nemzetek elfogadták, hogy nem legyőzni, hanem meggyőzni kell egymást. „A csatát akkor tudjuk az erdélyi magyarok javára fordítani, ha magunk mellé tudjuk állítani a több mint 700 európai parlamenti képviselő többségét. Ebbe a harcba az emberek a választáskor tudnak bekapcsolódni, hiszen szavazatukkal befolyásolhatják az Európai Unió alakulását" - hangsúlyozta Sógor Csaba, aki az európai parlamenti képviselet legfontosabb feladatainak, többek között a nemzeti kisebbségek jogainak elismerését és az anyanyelvhasználat biztosítását jelölte meg.

A Magyar Összefogás fontosságát hangsúlyozva, az európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyszerű felismerni az összefogás erejét, hiszen az Európai Uniónak is évtizedekre volt szüksége ehhez. A Református Egyház csak 90 év után tudta ismét megvalósítani az egységet, és ezt tulajdonképpen az Európai Unió tette lehetővé azáltal, hogy megszűntek a határok. „Június 7-e történelmi pillanat, hiszen Trianon óta először szavaznak egyszerre az erdélyi, magyarországi, burgenlandi, felvidéki, muravidéki magyarok és nekünk gondolni kell azokra a nemzettársainkra is, akik a csatlakozás előtt álló Horvátországban élnek, de azokra is akiknek az uniós tagság távolabbi cél, a vajdasági és kárpátaljai magyarokra" - mutatott rá Sógor Csaba.

„2007 előtt arról beszéltünk az Európai Unió kapcsán, hogy milyen elvárásoknak, milyen követelményeknek kell megfelelnünk, ami azzal járt, hogy nekünk kellett alkalmazkodni az unióhoz. Most jött el az a pillanat, amikor az integráció már nem alkalmazkodást jelent, hanem kölcsönhatást, és közösen építhetjük a mi uniónkat. Ez olyan lehetőség, amelyet nem szabad elszalasztanunk" - fogalmazott Winkler Gyula.


Sógor Csaba és Winkler Gyula a Temes megyei Igazfalván.
Sógor Csaba és Winkler Gyula a Temes megyei Igazfalván.


Az európai parlamenti képviselő elmondta, az RMDSZ kongresszusán elfogadott dokumentum leszögezi, hogy a Régiók Európája, a Közösségek Európája az, amely biztosítani tudja az erdélyi magyarok jövőjét, amelyben a különböző térségek jellegzetességei megmaradhatnak úgy, hogy felmutathatja értékeit.

Az unió megváltozik és ebben nekünk is részünk kell legyen, hallatnunk kell hangunkat - hangsúlyozta Winkler, hozzátéve, mindenkire szükség van. „Szükségünk van a költőkre, akik megálmodják a jövőt, a forradalmárokra, akik az igazságtalanság és a jogtiprás ellen harcolnak, és szükségünk van a szakemberekre, akik felépítik a megálmodott jövőt. Megmérettetésre kerül sor két hét múlva, a Magyar Összefogás pedig akkor lesz tartós és erős, ha többen mennek el szavazni június 7-én, mint másfél évvel ezelőtt, amikor két fél között kell választani" - mutatott rá Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői a bánsági magyarok támogatását kérték, hogy munkájukat folytatni tudják, hogy öt év múlva újabb eredményekről tudjanak beszámolni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: